Til toppen

Tips

En sheltertur kan indebære mange ting og forudsætningerne for turen kan være lige så forskellige som udfaldet.

Mange unge har deres jomfru-sheltertur i folkeskoleårene, med venner og klassekammerater. På den måde kan man stikke af fra forældre og pligter, samles i skumringen, spille sandhed og konsekvens og udvide bevistheden om en selv og andre. I den alder bliver shelterpladsen et helle med romantik og farlig ild.

Når man bliver ældre får nogle kriser og depressioner, og kroppen søger automatisk mod fast grund og naturlige gøremål. Er man foruden kriser og depressioner, kan nogen få en fornemmelse af at der mangler noget basalt i ens liv. For at imødekomme dette tager nogle på overlevelsestur, backpacktur, eller cykeltur. Mange af disse turer udspiller sig i udlandet, men sandt sagt er kilden til udfyldelse af behovet ikke længere væk end at man kan cykle dertil.
Mange er måske bange for kulden og det primitive miljø, men dertil findes et par gode råd til at pakke i rygsækken.

 

Liggeunderlag

Uanset om der er koldt eller varmt, er et godt og isoleret liggeunderlag altid en god rygdækning for en god nats søvn. Her kigger man på noget der kaldes R-værdi for isoleringsevnen ved forskellige grader celcius.

 

Sovepose

Ligesom liggeunderlaget er vigtigt for en god nats søvn, er soveposen ligeså. Anbefalelsesværdigt er én slags sovepose til sommernætter og én vinter-dun-sovepose til vinterhalvåret. Her er det vigtigt at kigge på soveposens komforttemperatur, da ekstremtemperaturindikatoren er et udtryk for hvad man kan overleve i.

 

Tøj

Selvsagt spiller ens påklædning en stor rolle. I vinterhalvåret skal man være meget opmærksom på at opbygge lag, med de svedtransporterende klæder inderst mod kroppen, for at holde fugten væk.

 

Ekstremiteter

På kolde aftener er det som regel fingrer og tæer der først mærker kulden. Medbring derfor gerne flere par handsker og skiftesokker, så udskiftninger kan ske så snart kulden melder sig.

 

Optænding

På mange shelterpladser findes brændestabler, og til disse er det en rigtig god ide at medbringe optænding. Enten som bast eller avispapir.